Sigilarea dintilor definitivi la copii

CE ESTE SIGILAREA ?

 

 

Sigilarea este procedeul medical ce se foloseste in special la copii de catre medicii pedodonti si consta in acoperirea santurilor unei masele proaspat erupta cu un strat subtire de compozit fluid, ce ajuta la prevenirea celor mai frecvent intalnite carii dentare, si anume cariile din santuri si fosete.

 

 

DE CE SE RECOMANDA SIGILAREA ?

 

La majoritatea adultilor, cea mai des intalnita edentatie (dinte lipsa) este molarul de 6 ani, numit si molarul 1.

Un studiu in domeniul stomatologic arata ca majoritatea persoanelor adulte au efectuata cel putin o extractie
de molar 1 din cei 4 prezenti in cavitatea bucala pana la varsta de 30 de ani.

S-a constatat ca motivul pierderii molarilor timpurie este periajul necorespunzator in primii 2 ani de la aparitia acestora pe arcada.

Molarii 1 apar in jurul varstei de 6 ani, dat fiind si numele acestora, si erup in spatele dintilor de lapte neinlocoind nici unul dintre acestia, fapt ce duce la marirea lungimii arcadei copilului. Acesta de obicei erupe neobservat, iar copii avand deja automatismul periajului invatat din reflex pe o arcada mai scurta, tind sa nu il perieze si pe acesta, ducand la imbolnavirea lui in primii 2-3 ani de viata pe arcada (pana pe la varsta de 8-9 ani)

 

CAND SE RECOMANDA CA UN DINTE SA FIE SIGILAT

 

Dr. Sorina Dragnea, medic cu peste 11 ani de experienta in domeniu, recomanda ca sigilarile sa fie facute astfel:

 

  • Se aplica la maselele de 6 si respectiv 12 ani (molarul 1 si 2)
  • Maseaua trebuie sa aiba suprafata ocluzala (masticatorie) complet erupta (dintele sa nu mai fie acoperit de gingie).
  • Maseaua nu trebuie sa fie cariata, sau cel mult se accepta o marmoratie (carie stationara de debut)

 

  • Sigilarea pe acelasi dinte poate fi aplicata fara nici un pericol, ba din contra chiar este indicata pentru a continua protectia acestuia in zonele cu risc maxim de aparitie a cariei pe o perioada de mai mult de 3 ani.
  • In rare cazuri gasim la adulti o masea necariata si netratata pana atunci. Si in acesta caz sigilarea este recomandata pentru a intarzia imbolnavirea acestuia.
  • De obicei se recomanda sigilarea simultana a dintilor dreapta-stanga de pe o arcada. Cealalta arcada de obicei se efectueaza in cea de-a doua sedinta.

 

BENEFICIILE SIGILARII

 

  • Sigilarea se face in santurile dintilor proaspat erupti. Prin sigilare relieful ocluzal devine mult mai domol si favorizeaza autocuratirea cu limba sau printr-o usoara clatire, eliminand posibilitatea de depuneri ale resturilor alimentare sau placii in santurile si fosetele dintelui.
  • Punctul de minima rezistenta a dintelui este chiar in aceste santuri, unde smaltul este cel mai subtire si usor de penetrat de catre bacteriile ce provoaca caria. Depozitul de compozit fluid pus in urma sigilarii protejeaza aceasta zona cu risc major de aparitie a cariei.
  • Sigilarea este total nedureroasa pentru pacient facandu-se prin tehnica adeziva fotopolimerizabila, asemanatoare obturatiilor adultilor din compozit
  • Procedeul nu implica slefuirea dintelui ce urmeaza a fi sigilat, ci doar un simplu periaj.
  • Procedeul nu necesita efectuarea de radiografie.
  • Durata scurta pe scaunul dentistului (10-15 min per dinte) si lipsa durerii, face ca sigilarea sa fie cea mai indragita manopera de catre copii, scazandu-le astfel frica de dentist si creandu-le o amintire placuta in cabinetul stomatologic. Familiarizarea copilului cu cabinetul dentar duce la revenirea cu drag a acestora la urmatoarele sigilari pe molarii de 12 ani, extractia dintilor de lapte si controalelor periodice, care la copiii cu dentitie mixta (6-12 ani) este recomandata din 3 in 3 luni. Consultatia si controalele periodice la clinica noastra Allsmiles Dental sunt gratuite atat pentru copii cat si pentru adulti, controalele periodice in familie fiind deja foarte bine cunoscute.

 

DURATA DE VIATA A UNEI SIGILARI

Durata de viata a unei sigilari este de 3 ani, insa este direct influentata de catre alimentatia pacientului.
De regula, spargerea dropsurilor pe masele, ce este total contra indicata de medicii dentisti, scade durata de viata
la 2 ani.

 

Autor articol : Dr. Sorina Dragnea, Medic Stomatolog

ALLSMILES DENTAL, str. Traian 195, Sector 2, Bucuresti

Share:

Leave a Reply