DETARTRAJUL SI PERIAJUL PROFESIONAL – IGIENIZAREA BUCALA PERIODICA

clinica dentara allsmiles dental sector 2 bucuresti dr.sorina dragnea

CE ESTE DETARTRAJUL ?

Detartrajul este manopera stomatologica ce consta in indepartarea depunerilor de placa calcifiata (tartru) de pe dinti, atat supra, cat si sub gingival si interdentar cu aparatul de ultrasunete fara a afecta tesuturile.

DE CE SE RECOMANDA DETARTRAJUL ?

Detartrajul este o manopera foarte importanta, deoarece previne aparitia bolii parodontale, iar in cazul in care ea este deja prezenta la pacient, incetineste evolutia acesteia.

CAND SE RECOMANDA DETARTRAJUL

In urma controlului periodic al pacientului din 6 in 6 luni, in cazul in care se observa depuneri de placa, este recomandat sa se efectueze si detartrajul la una sau ambele arcade ale acestuia, dupa caz, completat apoi, in aceeasi sedinta de catre periajul profesional. In cadrul clinicii noastre ALLSMILES DENTAL, primul consult cat si controalele periodice la 6 luni sunt gratuite,
pentru adulti cat si pentru copii.

Foarte important de stiut!

Un singur detartraj nu schimba situatia starii parodontale pe timp indelungat, deoarece blocurile de tartru se formeaza si se depun continuu, secretul eliminarii riscului de aparitie a bolii si efect curativ in cazul in care boala parodontala este deja instalata, consta in periodicitatea repetarii lui ori de cate ori acesta este necesar.
De obicei, la marea majoritate a pacientilor este necesaj sa fie facut o data la 6 luni sau 1 an.

CE CONDUCE LA APARITIA TARTRULUI ?

Tartrul reprezinta placa bacteriana neindepartata corespunzator pentru o perioada mai lunga de 2-3 saptamani, ducand la intarirea acesteia. Acest fapt creeaza imposibilitatea pacientului de a mai putea sa o indeparteze acasa prin simplul periaj.
Proces de intarire a placii consta in extragerea din dinti a componentelor dure (calciu), ceea ce invitabil conduce ca dintele sa fie predispus carierii in acea zona.

Ritmul depunerii, consistenta, duritatea, cat si culoarea tartrului difera de la caz la caz, fiind in principal influentata de urmatorii factori:

 

1) frecventa si calitate periajului facut de pacient acasa
2) alimentatie
3) variatia hormonala
4) medicamente

Variatia hormanala influenteaza in mod direct depunerile de tartru prin schimbarea vascozitatii salivei. Studiile arata ca ritmul depunerii tartrului in urma modificarilor hormonale apare in special in urmatoarele cazuri:
– crestere sporita odata cu varsta de 30 de ani in comparatie cu decada anterioara.
– in cazul sarcinii la femei.
– in cazul menstruatiei.

In cazul medicamentelor, situatia e un pic altfel. Exista medicamente (de exemplu cele pt boli cardiace sau antidepresivele) ce conduc la scaderea cantitatii de saliva in cavitatea bucala, fapt ce impiedica autocuratirea dintilor, ce automat favorizeaza depunerea in cantitati mari ale tartrului.

EFECTELE DAUNATOARE ALE DEPUNERII DE TARTRU SI IMPORTANTA DETARTRAJULUI PERIODIC

Ignorarea depunerilor de tartru si lipsa detartrajului, duce automat la marirea acestuia, modificand astfel marginea gingivala, gingia retragandu-se de pe dinti ireversibil.
Important de mentionat este ca odata ajunsa in aceasta stare gingia nu se mai intoarce in pozitia sa initiala, chiar daca se efectueaza apoi detartrajul.

Neefectuarea detartrajului insa, duce la agravarea bolii parodontale, ducand la resorbtia osului si aparitia de pungi parodontale, ce conduc in cativa ani la mobilitatea dintilor si pierderea acestora de pe arcada.

Radacinile dintilor neavand smalt precum coroanele acestora, in momentul retragerii gingivale si expunerii lor in cavitatea bucala, produc o sensibilitate crescuta la cald si rece precum si o senzatie continua de disconfort.

 

Autor articol : Dr. Sorina Dragnea, Medic Stomatolog

ALLSMILES DENTAL, str. Traian 195, Sector 2, Bucuresti

Share:

Leave a Reply